The 66 EQUILIBRIUM

Santai-Lepak-Rileks

9:18 PM

Puting beliung (tOrnadO)

ditulis daripada Abd Halim Bin Mohd Said


Malaysia, adeke puting beliung?
mungkin ada yg pernah tgok ada yg x penah kan.

Tp aku pernah tgok puting beliung, takdela besar, kecik je adela besar aku .0klah, apa - apa pun,mari kita tinjau apa sebenarnya yg dikatakan puting beliung ni...

1. Apakah maksud puting beliung?

-puting beliung ialah angin yang berputar dengan deras yang mana akan berhubung dengan permukaan tanah yang datang dari bawah awan kumuliform dan kerap kali dilihat seperti corong awan

2.berapakah halaju ‘seekor’ puting beliung?

-halajunya diantara 40mph@64kmh sehingga 110mph@177kmh dan boleh mencapai 300mph@480km

3.berapakah tinggi ‘ seekor ‘puting beliung?

-tingginya menghampiri 250 kaki@75m

INFORMASI DIATAS ADALAH ASAS BAGI PUTING BELIUNG.,Tetapi sebenarnya, kelajuan puting beliung bergantung kepada jenis puting beliung itu sendiri

Mari kita lihat jenis – jenis puting beliung

1.Puting beliung benar/betul (true tornadoes)

-jenis puting beliung ini selalunya datang dari 2 kolum udara yang berpusing membentuk satu pusaran yang berputar mengelilingi pusat umum

-puting beliung jenis ni pulak akan memusnahkan dalam luas kawasan yang kecil TETAPI kecil-kecil kawasan yang dimusnahkan pun mengalami kerosakan yang amat teruk disepanjang laluan puting beliung ini.

2.Puting beliung satelit (satellite tornado)

-aku ingat bumi je ada satelit, rupenye puting beliung pun boleh ade satelit jugak.Puting beliung satelit ni jenis lemah punye puting beliung

-Tetapi, kerana puting beliung ini dinamakan puting beliung satelit, maka puting beliung ini akan hadir untuk meng”orbit” puting beliung benar (true tornadoes).*bantu membantu untuk menghancurkan ni

3.puting beliung muncung air (waterspout)

-yang ni pulak puting beliung yang berada di atas air dan terbentuk di dasar awan cumulus di perairan tropika dan separa tropika

-ribut ini lebih berbahaya kerana halaju yang amat tinggi dan lebih lama bertahan sebagai puting beliung

4.puting beliung muncung tanah (Landspout)

-yang ini dikenali sebagai puting beliung tabung debu,

-biasala tu, klu ada yang kuat mesti ada yang lemah. Haa…puting beliung ni jenis lemah punye dan x macam waterspout tadi, jangkahayat pun pendek. Jgn pula anda barkata puting beliung ni slow mcm ribut biasa tu, mcm mana pun ia masih lagi boleh memusnahkan.

Tu je yg aku taw nak cerita jenis puting beliung ni, yg aku x taw nak terang apa kejenis tornado pun ade jgak

1.Gustnado

-terjadi di kawasan gurun

2.Dust devil

3.fire whirl

-ni bila hutan terbakar jadi la pusaran angin, tp ahli sains x consider yang ni jenis tornado,tp boleh merosakkan jgak la

4.Steam devil

-ni puting beliung stim yang mana melibatkan stim dan asap

Ok lah, 2 je informasi yang mampu aku tulis.klu ada apa-apa komen, komen je la, x payah malu, x payah segan, kat sini la landing page untuk korang SANTAI – LEPAK – RILEKS okay, jumpa di dalm post yg akan datang.


ASSALAMUALAIKUM =)

4 MaklumBalas:

farah aminuddin said...

tahun lepas ade kt sini. huhu. sebelum tornado tu angin mmg sgt kuat. hampir tumbang. hoho

Abd Halim Bin Mohd said said...

farah aminuddin, terima kasih berkogsi pengalaman.

saya memang seram la kalau angin ribut ni kan, ribut je baru, belum tornado lagi.

SuFy said...

wah, bagus la blog ni..byk info..keep it up okkay~

Abd Halim Bin Mohd said said...

thanks a lot sufy, saya akan cube lagi menambah info pada entri selanjutnya